Meubelschuim-recycling
Terug naar projecten Chemie

Meubelschuim-recycling

De ambitie van Foamplant en Koninklijke Auping rijkt verder dan de matrassenindustrie. Dankzij de huidige voorbeeldrol van Koninklijke Auping in de circulaire industrie willen de bedrijven een circulaire blauwdruk creëren voor schuim bevattende producten binnen de gehele meubelindustrie.

De technologie om schuimstoffen te maken die zowel circulair als biodegradeerbaar zijn, is breed toepasbaar in allerlei rigide meubelschuimen. Denk aan zitbanken, stoelzittingen of de hoofdborden van bedden. De volgende stap voor Foamplant en Auping is dan ook het opzetten van een closed-loop oplossing voor de industriële recycling van meubelschuim tot meubelschuim. Om de haalbaarheid hiervan aan te tonen, is begonnen met de engineering, bouw en validatie van een pilot-lijn, waarmee de werking, stabiliteit en voorspelbaarheid van het mechanische en chemische recyclingproces op grotere schaal kan worden bepaald. 

Links een geassembleerde circulaire biopolyester schuimplaat van Foamplant, op basis van assemblage knowhow van Auping. Rechts een testopstelling in het Auping prototyping lab met een matras na succesvolle uitvoering van een belasting duurtest (>30.000 standaard indrukkingen). 

De pilot-lijn van Foamplant wordt toegerust om de basiskwaliteit van alle meubelschuimen te recyclen tegen de gestelde kwaliteitseisen van Koninklijke Auping. Binnen het DEI+-project wordt gevalideerd dat de circulaire meubelschuimen in de circulaire hoofdborden en kussens van hoofdborden gebruikt kunnen worden als alternatief voor polyester/polypropeen mix vlies en polyurethaanschuim. Dit levert bewijs voor de besluitvorming over het opschalen van de recyclingtechnologie voor meubelschuimen naar een commerciële, industriële uitvoering. 

Voor dit project, Closed-loop furniture biofoam recycling, is onder begeleiding van ASQA een DEI+ 2021 subsidie aangevraagd. Die werd in maart 2022 toegekend. Het project loopt tot medio 2023.

Onze samenwerking

  • Opdrachtgever Foamplant
  • Samenwerking sinds 2015
Klaas

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Klaas
Mail Klaas