Pilotfabriek voor recycling van rubber
Terug naar projecten Chemie

Pilotfabriek voor recycling van rubber

New Born Rubber richt zich op het opschalen en commercialiseren van een nieuwe recyclingmethode voor gevulkaniseerd rubber uit bijvoorbeeld autobanden en fietsbinnenbanden. Een techniek om deze rubberproducten hoogwaardig te recyclen bestaat wereldwijd nog niet. In Nederland belandt het overschot aan gebruikt rubber grotendeels in de afvalverbranding of wordt het vermalen tot korrels voor kunstgras op voetbalvelden. 

Hard rubber bestaat uit polymeerketens die zijn gevulkaniseerd zodat er permanente onderlinge chemische ‘crosslinks’ (dwarsverbanden) ontstaan. De Chemical Product Engineering onderzoeksgroep van Rijksuniversiteit Groningen, onder leiding van prof. dr. Francesco Picchioni, heeft een methode ontwikkeld waarmee dit materiaal te recyclen is tot een thermoplastisch rubberpolymeer waarmee hoogwaardige nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Het wordt daartoe onder hoge druk tot fragmenten afgebroken, die met een zogeheten vertakkingsmiddel deels weer worden heropgebouwd. 

Pilotfabriek

De technologie werkt op labschaal en wordt nu verder ontwikkeld en opgeschaald door een samenwerkingsverband van New Born Rubber uit Grootegast, DISRUBT uit Amsterdam (recycling van fietsbanden) en Rijksuniversiteit Groningen. De eerstvolgende stap is nu de bouw van een pilotfabriek met een capaciteit van 250 kg synthetische rubber per dag. Dat is voldoende voor fabrikanten om het materiaal in hun productieprocessen te testen. In samenwerking met partners uit het bedrijfsleven zullen er nieuwe producten mee worden ontwikkeld zoals rijplaten, stelconplaten en producten ter vervanging van primaire rubbers in bitumen en vulmiddel in asfalt. 

Kansen op economische bedrijvigheid

ASQA Subsidies werkt al vele jaren samen met de Chemical Product Engineering groep van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de bouw van de pilotfabriek van New Born Rubber schreef ASQA een projectplan, waarin het unieke karakter van het project en de kansen op nieuwe economische bedrijvigheid in Noord-Nederland worden benadrukt. 

Vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling is in juni 2022 een subsidie van € 1,1 miljoen aan het project toegekend. Daarnaast draagt de provincie Groningen € 248.000 bij. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door het SNN.

Onze samenwerking

  • Opdrachtgever New Born Rubber
  • Samenwerking sinds 2020
Iris

Meer weten over het project?

Neem contact op met Iris
Mail Iris