Circulaire polyestertextielketen
Terug naar projecten Chemie

Circulaire polyestertextielketen

Binnen dit innovatieproject wordt een productieproces gecreëerd voor circulaire polyestermatrassen van grondstof tot eindproduct en een volledig recycleproces van retourproduct weer naar grondstof. De materialen kunnen zo opnieuw door Koninklijke Auping worden gebruikt voor de productie van een nieuw fris matras. Metalen pocketveren kunnen na controle weer rechtstreeks de productie in. En het polyestermateriaal kan door CuRe Technology worden teruggebracht naar de gewenste kwaliteit.

Pilot productielocatie

Het REACT-EU project maakt de polyestermatras tot polyestermatras recycling op industriële productieschaal mogelijk. Dit systeem bestaat uit meerdere stappen. De circulaire polyestermatrassen worden geproduceerd in een volledig geautomatiseerde (pilot) productiestraat van Koninklijke Auping. In de (pilot) productielijn afvalvoorbereiding van CuRe Technology worden afgedankte circulaire matrasonderdelen verwerkt tot geprepareerde en geschoonde grondstoffen voor de mechanische recycling of chemische recycling naar zogeheten rPET granulaat. Deze recycling vindt plaats bij CuRe Technology, waar het polyester naar nieuwe grondstoffen van virgin kwaliteit wordt omgezet. Textiel-innovatiecentrum Texperium in Haaksbergen onderzoekt hoe deze grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt voor het produceren van rPET garens voor de circulaire matrassen en beddengoed. CuRe Technology ziet het potentieel om deze garens ook in andere textielproducten toe te passen en investeerde in een (pilot) textiel recycle-installatie.

Een succesvolle demonstratie van de verschillende pilot-productielijnen zal de technische en commerciële potentie laten zien van de opschaalbare circulaire productie- en recyclingtechnologie. In de nieuwe fabriek die in de toekomst voor de circulaire matrasproductie wordt gebouwd, gaat het assembleren van de matraskern volledig automatisch. Omdat Auping de circulaire matrassen op order op het lichaam van de klant maakt, zijn er 1960 varianten die geproduceerd moeten kunnen worden. Robots zullen in de automatische productielijn eerst de pocketveren en materialen van alle varianten op de juiste maat brengen. Daarna zullen de matrasdelen juist gepositioneerd worden en horizontaal of verticaal aan elkaar verlijmd worden. Na het assembleren wordt het matras nog een keer per zone doorgemeten om te controleren of het werkelijk de juiste hardheid en veerkracht heeft. Matrassen met een onjuiste samenstelling kunnen hierdoor terzijde worden genomen en de klantorder kan opnieuw in productie worden genomen en aangepast worden naar de juiste specificatie. 

Rianne met Wouter Dijkman bij de productie van het volledig circulaire matras

Mondiaal voorbeeld voor de matrassen- en textielindustrie

Het is de eerste circulaire matrasproductie en disassemblagefabriek ter wereld. Deze fabriek is volledig nieuw bedacht door Koninklijke Auping en wordt binnen het REACT-EU project gebouwd en getest op een realistische productieschaal. Dit ook nog eens op een andere locatie omdat de gewone productie van reguliere matrassen van Koninklijke Auping doorloopt. De fabriek van Koninklijke Auping kan de circulaire polyester textieltransitie versnellen. Hierbij werken de projectpartners aan het opstarten van de keer op keer polyester textielrecycling en een verlaging van de kostprijs van het circulaire matras.

Voor dit project, Transitie naar een circulaire polyester textielketen, is in 2021 onder begeleiding van ASQA een REACT-EU subsidie aangevraagd. Die werd maart 2022 toegekend. Het project loopt tot eind 2023.

Onze samenwerking

  • Opdrachtgever Koninklijke Auping
  • Samenwerking sinds 2019
Rianne

Meer weten over het project?

Neem contact op met Rianne
Mail Rianne