Veilig kweken met bioschuim
Terug naar projecten Chemie

Veilig kweken met bioschuim

Foamplant heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen een innovatieve, chemische conversietechnologie ontwikkeld. Met deze procestechnologie wordt biopolymeren omgezet in biodegradeerbare schuimen. Waarmee bijvoorbeeld gewassen in kweekomgevingen sneller en veiliger groeien. Met deze nieuwe, groene techniek loopt Foamplant wereldwijd voorop!

Platformtechnologie

Met een nieuwe platformtechnologie zet Foamplant biopolymeren om in biodegradeerbare schuimen. Deze biodegradeerbare schuimen vervangen de schuimen op fossielbasis en zijn veilig, schoon, en volledig biologisch afbreekbaar. En dus duurzaam. Het bioschuim bevat bijvoorbeeld geen kokos en turf en vermindert algenvorming in kweekomgevingen. Dit maakt het bijzonder geschikt voor de groei van de belangrijkste gewassen in de verticale landbouw zoals kropsla, bladgroenten en basilicum. Deze gewassen groeien door het schuim veiliger, duurzamer en sneller. Het bioschuim zorgt bovendien voor een voorspelbaardere productie en vermindert het risico op schadelijke plantenziekten. En dat zonder noodzakelijke forse investeringen. Sterker nog: het schuim verlaagt de onderhoudskosten.

Flexibele bioschuimen

De flexibele en duurzame schuimen van Foamplant nemen water op. Ze hebben een biologische basis en vormen een goed, biodegradeerbaar alternatief voor bijvoorbeeld polyurethaanschuimen. De hygiënische samenstelling maakt het kweken van kiemgewassen met bioschuim veilig, en vrij van irriterende stoffen. De watercapaciteit in het schuim is bovendien stabiel. Zo kunnen kwekers de gewassen optimaal handmatig telen. Het resultaat hiervan is dat het gebruik van de schuimen bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot. Ook draagt dit project bij aan een verdere vergroening van de kunststofindustrie

De uiteindelijke samenwerking tussen ASQA Subsidies en Foamplant is als positief ervaren. Martin Tietema, de CEO van Foamplant, ligt toe: “De kracht van ASQA zit in het kunnen meedenken met ondernemers. Door flexibel en snel een breed scala aan subsidie instrumenten te koppelen aan ambities van de ondernemer kan het ASQA team een innovatieve onderneming echt versnellen. Het TKI Nextgen Biofoam project was hier een goed voorbeeld van, waarbij ASQA slechts enkele weken voor de deadline doorzag dat de ambities van Foamplant goed matchte met de speerpunten van TKI BBEG. Door razendsnel te schakelen heeft ASQA zo effectief bijgedragen aan de ontwikkeling van onze platformtechnologie. Een aanrader!”

Dit BBEG innovatieproject is inmiddels succesvol afgerond en vastgesteld. Het is gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Onze samenwerking

  • Opdrachtgever Foamplant B.V.
  • Samenwerking sinds 2015
Klaas

Meer weten over het project?

Neem contact op met Klaas
Mail Klaas