Biodegradeerbare engineering plastics
Terug naar projecten Chemie

Biodegradeerbare engineering plastics

In dit valorisatieproject maakt Senbis Polymer Innovations een nieuwe klasse biologisch afbreekbare polymeren met hoge mechanische eigenschappen en een lage kostprijs. De uitdaging is om hiermee technisch hoogwaardige kunststoffen te maken. In deze markt zijn nu nog helemaal geen biologisch afbreekbare kunststoffen aanwezig. Het gaat hier dan ook om een doorbraaktechnologie.

Granulaat

Senbis Polymer Innovations brengt de nieuwe polyesteramiden tegen een gunstige kostprijs als granulaat op de markt. Het granulaat is geschikt voor technische toepassingen. En de markt van ‘engineering plastics’ kan bediend worden. Daarom is dit een vernieuwende ontwikkeling. Deze toepassingen hebben een hogere prijs en marge en richten zich op technische, uitdagende markten. De innovatieve polyesteramiden met hogere mechanische eigenschappen vervangen de bestaande, technische kunststoffen zoals PET, PBT en bepaalde polyamides die gebruikt worden in producten die een groter risico hebben om in de natuur terecht te komen (al dan niet als microplastic). 

Prototype

In de kunststofindustrie is er een duidelijke trend richting duurzaamheid. Helaas voldoen duurzame kunststoffen voor veel toepassingen nog niet aan de mechanische eisen. Om tot duurzame oplossingen te komen, zijn innovaties nodig. Daarin ligt de kern van dit project. De bedoeling is het ontwikkelen van prototype biologisch afbreekbaar polymeren met hoge mechanische eigenschappen. Binnen dit project wordt de ontwikkelingen in polymerisatietechniek van Technology Readiness Level (TRL) 5 naar TRL 7 getild. Senbis beantwoordt zo aan de marktvraag naar biologisch afbreekbare polymeren met hoge mechanische eigenschappen. Als de nieuwe, technische kunststoffen in diverse markten hun treden doen, kunnen ze industrieën en werkprocessen helpen verduurzamen. 

Foto: Gerard Nijhoving, managing director

“ASQA is onze vaste partner voor begeleiding bij subsidietrajecten. Dat doen zij van A tot Z, ook als het allemaal niet zo loopt als je hoopt. Ze denken creatief mee over welke regeling goed past bij de ontwikkeling die wij voor hebben. Ook tijdens het traject bewaken ze deadlines en zorgen ze dat de rapportage goed verloopt. Je wordt als ondernemer ontzorgd en kan je bezig houden met je beoogde ontwikkeling, daar waar je eigen expertise ligt.” – Gerard Nijhoving, managing director bij Senbis Polymer Innovations.

Onze samenwerking

  • Opdrachtgever Senbis Polymer Innovations
  • Samenwerking sinds 2017
Klaas

Meer weten over het project?

Neem contact op met Klaas
Mail Klaas