Ecolution 2.0
Terug naar projecten Maritieme sector

Ecolution 2.0

Voor de scheepvaart is een krachtige energiebron nodig op basis van een efficiënte brandstof. De uitdaging van dit project is het ontwikkelen van een waterstofsysteem voor de emissieloze aandrijving van schepen. Het wereldberoemde schip Ecolution dient hierbij als onderzoeksobject. Het streven is een belangrijke bijdrage leveren aan de groene waterstofeconomie in Noord-Nederland.

Innovatieve aandrijvingsinstallatie

Next Generation Shipyards beschikt over uitvoerige kennis en kunde over duurzaamheid in de maritieme sector. Samen met Stichting WadDuurzaam werkt het bedrijf aan een innovatieve aandrijvingsinstallatie op basis van waterstof. Waterstof is snel bij te vullen en wordt in de toekomst volledig CO₂-neutraal geproduceerd. De stichting zet het voormalige zeiljacht van Wubbo Ockels de Ecolution in als onderzoeksobject voor de duurzame scheepsbouw. Het schip vaart volledig circulair en zit vol technische innovaties op het gebied van groene energie, moderne zeiltechnieken en comfort zonder daarbij de natuur te schaden. Dit project innoveert het schip in de geest van Wubbo Ockels.

Prototype waterstofsysteem

Het prototype van het waterstofsysteem wordt in de Ecolution geplaatst. Vervolgens wordt het beproefd onder verschillende zeevarende omstandigheden. De Ecolution demonstreert zo het gebruik van waterstof binnen de scheepvaartindustrie. Het beoogde resultaat van dit project is een goed ontwerp van de innovatie dat geschikt is voor verdere ontwikkeling en seriematige productie. Bij het onderzoek zijn diverse kennisinstellingen betrokken. Directeur van Next Generation Shipyards Albert Keizer wil uiteindelijk graag de hele garnalenvloot in Lauwersoog op waterstof laten draaien. Deze ambitie draagt bij aan de wens van de maritieme sector om zo gauw mogelijk volledig klimaatneutraal te gaan werken.

Onze samenwerking

  • Opdrachtgever Next Generation Shipyards
  • Samenwerking sinds 2019
Klaas

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Klaas
Mail Klaas