Circulaire schuimmatrassen
Terug naar projecten Biobased & Circulaire Economie

Circulaire schuimmatrassen

Door de complexe samenstelling van veel verschillende aan elkaar gelijmde materialen vormen matrassen wereldwijd een van de grootste onderdelen van het huishoudelijke stortafval. Alleen al in Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen matrassen afgedankt, met grote milieuproblemen tot gevolg.

Samen met Koninklijke Auping ontwikkelt het groene chemiebedrijf Foamplant de chemische modificatie-technologie voor een gesloten matrassenkringlooprecycling, binnen het project Closing the Loop – Dreaming towards a circular foam industry.  

Het Groningse Foamplant maakt als eerste en enige bedrijf ter wereld schuim dat volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar is. Traditionele matrassen maken gebruik van PU (polyurethaan) schuimen die op fossiele grondstoffen zijn gebaseerd. Die zijn niet recyclebaar en hebben een hoge CO2-impact. Koninklijke Auping en Foamplant willen revolutionaire nieuwe circulaire matrassen produceren die aan het einde van de gebruiksperiode gerecycled kunnen worden tot een nieuw circulair matras met dezelfde hoge kwaliteit. De ontwikkelingen binnen dit project dragen bij aan het geschikt maken van biodegradeerbare technische schuimen in matrassen welke zeer veeleisend zijn op criteria zoals comfort, luchtdoorlatendheid, veerkracht, levensduur, microklimaat en temperatuur- en vochtbestendigheid. Wanneer recycling niet langer mogelijk is, zorgt de biologische afbreekbaarheid van het matras ervoor dat er geen milieuvervuiling in de leefomgeving kan ontstaan. 

Alleen al in Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen matrassen afgedankt, met grote milieuproblemen tot gevolg.

Het project levert het bewijs voor een opschaalbare systematiek om de gehele meubelbranche te voorzien van een circulair product design, inclusief een gesloten schuimrecycling keten. Hiermee kan de meubelbranche een enorme verduurzaming en veel lagere CO2-impact realiseren.  

Bij dit innovatieproject is ASQA Subsidies vanaf 2019 betrokken. In augustus 2020 kreeg het project ondersteuning vanuit het Topsector Energie Industrie subsidieprogramma.

Het project loopt tot en met september 2023.   

Onze samenwerking

  • Opdrachtgever Foamplant
  • Samenwerking sinds 2016
Klaas

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Klaas
Mail Klaas