De toekomst van de orchideeënteelt
Terug naar projecten Tuinbouw & uitgangsmaterialen

De toekomst van de orchideeënteelt

De Phalaenopsis orchidee is een gewilde sierplant. Met dit project zet familiebedrijf Aardse Orchids een eerste stap in een duurzame en innovatieve opkweek van deze orchidee en een vermeerdering van het plantmateriaal. Hierdoor draagt de onderneming essentieel bij aan de toekomst van de orchideeënteelt.

Nieuw groeimedia

Het leveren van orchideeën van de beste kwaliteit is arbeidsintensief werk dat veel geduld en vakmanschap vereist van de teler. Aardse Orchids is al sinds 1960 gespecialiseerd in de Phalaenopsis orchidee en verbetert nu de kwaliteit en de efficiëntie van het kweekproces. Om de innovatie in het vakgebied te bevorderen heeft het bedrijf diverse, nieuwe groeimedia ontwikkeld. Deze groeimedia verhogen de kwaliteit en vermeerderingsfactor van orchideeën en andere plantensoorten. ASQA Subsidies maakte het ontwikkelen van de groeimedia voor Aardse Orchids mogelijk door een succesvolle aanvraag van de VIA 2018 Plus-subsidie. De Ontwikkeling van de groeimedia was mede mogelijk door een succesvolle VIA 2018-plus subsidie aanvraag.

Optimaal telen

Bij de ontwikkeling van nieuwe mediaformuleringen voor groeimedia maakt Aardse Orchids geen gebruik van kunstmest of niet-natuurlijke hormonen. In plaats daarvan maakt het bedrijf gebruik van natuurlijke substituten. Hierbij vinden er geen mutaties van de plant plaats en ligt de focus op duurzaamheid. Deze verduurzaming en optimalisering van het teelproces zorgen voor een hogere opbrengst. Ook ontstaan er met de groeimedia meer uniforme plantjes, die de volgende stap in het project faciliteren: het industrialiseren van het arbeidsintensieve kweekproces. Het verbeteren en versimpelen van het kweken is namelijk mogelijk met automatisering en robotisering. Hiervoor is de uniformiteit van de plant essentieel.

Onze samenwerking

  • Opdrachtgever Aardse Orchids
  • Samenwerking sinds 2018
Corinne

Meer weten over het project?

Neem contact op met Corinne
Mail Corinne